Co to jest mikrobiom

Mikrobiom to pojęcie kluczowe dla odporności organizmu. Sprawdź, co możesz zrobić, by był zrównoważony i w jaki sposób możesz zadbać o mikrobiom swojego dziecka już w czasie ciąży.

O mikroflorze bakteryjnej organizmu mówi się coraz więcej. Wiele badań wskazuje na to, że właśnie bakterie probiotyczne zamieszkujące zdrowy organizm mogą odgrywać kluczową rolę w wielu procesach oraz wspierać odporność i trawienie.

Mikrobiom – co to takiego?

Mikrobiom jelitowy składa się z miliardów bakterii kilkuset szczepów. Na szczególną uwagę zasługują bakterie szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium, które sprzyjają rozwojowi prawidłowej mikroflory jelitowej. W jelicie znajduje się aż 70% komórek odpornościowych, dlatego tak ważna jest prawidłowa struktura jego flory. Dominacja dobroczynnych bakterii wspiera szybsze zwalczanie infekcji i osłania organizm przed czynnikami potencjalnie nieszkodliwymi, jak pokarmy, pyłki czy sierść zwierząt.

Kiedy powstaje flora bakteryjna człowieka?

Dawniej uważano, że mikrobiom człowieka zaczyna się tworzyć w momencie porodu i w czasie karmienia piersią. Obecnie wiele wskazuje na to, że może mieć to miejsce już w trakcie życia płodowego, dlatego probiotyki w ciąży są zalecane przez lekarzy, aby wesprzeć mikrobiom u mamy i malucha. Warto też wiedzieć, że w czasie naturalnego porodu oraz podczas karmienia piersią matka przekazuje dziecku swoją mikroflorę, szczególnie bakterie z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium, sprzyjające rozwojowi zrównoważonego mikrobiomu. Z kolei flora bakteryjna dzieci urodzonych w wyniku cesarskiego cięcia jest początkowo zasilana bakteriami ze skóry. Ważną rolę odgrywa też karmienie – wraz z mlekiem matka przekazuje swój mikrobiom dziecku. Natomiast maluchy karmione mlekiem modyfikowanym mają o wiele bardziej zróżnicowaną florę bakteryjną.

Jak dbać o jelita?

O mikroflorę bakteryjną możesz dbać na kilka sposobów:

  • Przyjmować probiotyki
  • Unikać antybiotyków
  • Wzbogacić dietę o składniki będące naturalnym źródłem probiotyków i prebiotyków
  • Unikać produktów, które szkodzą jelitom

Dieta sprzyjająca rozwojowi zrównoważonego mikrobiomu będzie bogata we wszelkie produkty fermentowane. Należą do nich: kiszonki (szczególnie kapusta i ogórki, ale także wszelkie inne warzywa fermentowane z wykorzystaniem solanki), przetwory mleczne (jogurty, kefiry, maślanki), napoje fermentowane, czyli kwas chlebowy i kombucha, a także pasta miso. Do takiej diety warto także włączyć prebiotyki. To substancje, które są pożywką dla probiotyków, czyli wspierają ich prawidłowe namnażanie i tworzą w układzie pokarmowym środowisko wspierające ich rozwój. Takie substancje znajdziesz w kilku produktach spożywczych, m.in. w: czosnku, cebuli, porze, pomidorach, ziemniakach, szparagach oraz pszenicy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here