Dieta na płaski brzuch – co jeść?

0
1373

Płaski brzuch to marzenie praktycznie każdej kobiety. Żadna z nas nie lubi fałdek, wyeksponowanej oponki czy obwisłej skóry. Jednak jeśli chcemy mieć płaski brzuch, nie możemy skupiać się wyłącznie na ćwiczeniach. Równie ważna jest także odpowiednio dobrana dieta, która nie narazi nas na niepotrzebne wzdęcia nieestetycznie zaokrąglające brzuch.

Co jeść, by mieć płaski brzuch?

By cieszyć się płaskim brzuchem musimy uwzględnić w naszej diecie produkty lekkostrawne. W jadłospisie nie powinno zabraknąć nabiału, serka wiejskiego, chudego twarogu czy mięsa z drobiu bądź ryby. Spośród owoców idealnie sprawdzą się jabłka, kiwi, gruszki, grejpfruty oraz wszelkie owoce sezonowe, jakie są dostępne o danej porze roku. W diecie na płaski brzuch nie może zabraknąć także zdrowych i bogatych w witaminy warzyw. Możemy zjadać pomidory, paprykę, ogórki, oliwki, marchew, pieczarki, pora, selera, kabaczka czy cukinię. Ponadto na nasze zdrowie, jak i na płaski brzuch, doskonale wpływają kiszonki z marchwi, papryki, kapusty czy ogórków.

W diecie na płaski brzuch bardzo ważne jest ograniczenie węglowodanów. Nie powinniśmy sięgać zbyt często po ryż, białe pieczywo czy najróżniejsze makarony. Warto zamienić je na brązowy ryż, ciemne pieczywo oraz pełnoziarniste makarony, które najlepiej przygotowywać al dente. Ponadto konieczne jest ogólne ograniczenie spożycia węglowodanów.

Wskazówki pomagające wywalczyć płaski brzuch

Chcąc mieć płaski brzuch, warto tak rozplanować swoje posiłki, by zjadać je w odstępach 4-5 godzin. Powinny być niewielkie, ale sycące, po których nie będziemy od razu głodne. Jeśli będziemy zjadać posiłki częściej i w wielkich ilościach, nasz brzuch będzie cały czas wzdęty, a trzustka i żołądek nie będą zadowolone. Ponadto, organizm bojący się o zbyt długie przerwy w dostawie pokarmu, zacznie magazynować tkankę tłuszczową, przede wszystkim na brzuchu.

By cieszyć się płaskim brzuchem, warto sięgać po warzywa i owoce. Zażyła przyjaźń z pietruszką, marchwią, zielonym groszkiem, bananami, malinami, gruszkami i jabłkami na pewno odwdzięczy się płaskim brzuchem, gdyż te owoce i warzywa są bogate w błonnik pokarmowy. Wspomaga trawienie, co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych oraz samego wyglądu brzucha. Warto wybierać spośród produktów o niskim indeksie glikemiczny, które również wspomagają dietę na płaski brzuch.

Smażone potrawy oraz słodycze powinny zostać ograniczone. Czekolady, ciastka, batoniki mają mnóstwo kalorii oraz ogromną listę składników dodatkowych, których spożycie wpływa na szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Dodatkowe kalorie pozytywnie wpływają na powstawanie brzuszka i oponki. Ponadto warto unikać smażonych potraw, które bardzo długo zalegają w żołądku i przyprawiają o uczucie ciężkości.

Walka o płaski brzuch powinna być wsparta zbilansowaną dietą dostosowaną do konkretnej osoby. Jeśli jednak nie mamy czasy biegać po dietetykach, supermarketach i gotować 5 razy dziennie, warto skusić się na catering dietetyczny Chorzów. Jest to rewelacyjna opcja dla osób zapracowanych, dzięki której szybko pozbędziemy się oponki oraz nadmiaru tłuszczu z innych partii ciała. Dieta odchudzająca to nie tylko zdrowe posiłki, ale także wygoda i komfort!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here