Jakie sałatki podać na śniadanie wielkanocne

Śniadanie to najważniejszy posiłek podczas świąt wielkanocnych, dlatego warto wcześniej ustalić menu, w którym pierwsze skrzypce będą grać jajka oraz różnego rodzaju warzywa. Mnogość przepisów może utrudnić wybór, dlatego przedstawiamy pyszne i sprawdzone dania, które z pewnością zasmakują naszym gościom.

Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi

Co podać na śniadanie wielkanocne, jeżeli chcemy urozmaicić tradycyjne przepisy? Idealnie sprawdzi się sałatka jarzynowa, jednak w nowym wydaniu. Klasyczna wersja zawiera ziemniaki, marchew, selera i pora. W tym przepisie wyjątkowego smaku dodadzą marynowane grzybki – kurki, podgrzybki lub borowiki. Sałatka stanie się bardziej wyrazista, jeżeli dodamy do niej boczek pokrojony w kostkę, usmażony na złoty kolor. Składniki należy pokroić i wymieszać z aksamitnym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Sałatka jarzynowa powinna się „przegryźć” – chodzi o połączenie smaków i aromatów. W tym celu warto schłodzić ją w lodówce na kilka godzin przed podaniem. Równie dobrze możemy ją wykonać dzień przed śniadaniem wielkanocnym.

Wiosenna sałatka

Wielkanoc jest radosnym świętem, kiedy czujemy pierwsze promienie wiosennego słońca. Dlatego na wielkanocne śniadanie proponujemy lekką, wiosenną sałatkę. Jej podstawą będą świeże warzywa – nowalijki, których nie możemy się doczekać. Danie składa się z mixu sałat (roszponka, sałata lodowa, rukola), czerwonej papryki, szynki oraz jajek ugotowanych na twardo. Do sałatki można dodać aromatyczny szczypiorek i udekorować kiełkami rzodkiewki. Sos majonezowo-chrzanowy doda wyrazistego smaku i charakteru.

Sałatka wielkanocna

W święta nie może również zabraknąć klasycznej sałatki wielkanocnej, która jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Zawiera tylko 3 podstawowe składniki, czyli jajka ugotowane na twardo, ogórki konserwowe oraz szynkę konserwową. Wystarczy tylko pokroić na mniejsze kawałki i doprawić wyrazistym sosem przygotowanym z chrzanu i majonezu. Sałatki na święta wielkanocne powinny pięknie prezentować się na stole, dlatego można je dowolnie ozdabiać – aromatyczną natką pietruszki, szczypiorkiem, kiełkami lub świeżą rzeżuchą.

Świąteczna sałatka warstwowa

Sałatki warstwowe niezwykle pięknie prezentują się na świątecznym stole, a wszystko dzięki kolorowym warstwom i odpowiedniej konsystencji, która pozwala nadać kształtu. Należy przygotować różnokolorowe składniki – drobno pokrojone jajka, kukurydzę konserwową, groszek konserwowy, seler konserwowy, białą część pora, starty ser żółty i natkę pietruszki. Warstwy można układać dowolnie w szklanym wysokim naczyniu, jednak należy pamiętać, aby je przekładać gęstym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, dzięki któremu utrzymamy sałatkę w ryzach. Przechodzimy do najważniejszej części przepisu, czyli ułożenia sałatki na talerzu. Szklankę ze składnikami należy schłodzić w lodówce, po wyjęciu przykryć talerzem i odwrócić tak, by łagodnie z niej wyszła. Wierzch sałatki można ozdobić startym serem. To danie z pewnością zachwyci gości!

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here