Niezwykłe właściwości jagód acai

Jak dbać o zdrowie bez faszerowania się ogromną ilością lekarstw? Rozwiązanie jest proste – prawidłowe funkcjonowanie Twojego organizmu zagwarantować mogą także ogólnodostępne produkty naturalne. Większość z nich z pewnością posiadasz w swojej kuchni. Obecnie dużą popularność zyskała również żywność superfood. Wśród nich czołową pozycję utrzymują wyjątkowe jagody acai. Jakimi właściwościami mogą pochwalić się te owoce?

Jagody acai, czyli niezwykłe źródło witamin

Jagody acai, określane są również jako jagody palmy brazylijskiej i występują na obszarach lasów Ameryki Południowej, a dokładnie w lasach Amazonii. Oczywiście właściwości tych owoców były już dawno znane tamtejszym ludom, którzy spożywają je do dziś, wierząc w ich wyjątkową moc. Jagody acai z wyglądu przyrównać można do borówek amerykańskich, ponieważ one także mają ciemnoniebieską barwę oraz miąższ. W smaku natomiast bardziej zbliżone są do jagód.

Dlaczego jagody acai uważane są za tak pełnowartościowy i prozdrowotny produkt? Jagody acai to przede wszystkim niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Owoce te zawierają znacznie więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona, które są uważane za ich największą skarbnicę! To oczywiście nie wszystko, albowiem w jagodach Acai znaleźć można również witaminę A, B1, B2, B3, C oraz E, składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, potas, kwasy omega-6 i omega-9 oraz białko.

W 100 g tego produktu znajduje się około 80 kcal, nie są więc to owoce bardzo niskokaloryczne.

Jakie korzyści płyną ze spożywania jagód acai?

– Ogromna ilość przeciwutleniaczy przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się, ponieważ przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, a także zahamowania rozwoju komórek nowotworowych.
– Szczególnie polecany jest sok z jagód acai, który chroni naczynia krwionośne oraz pomaga regulować ciśnienie krwi.
– Zawarte w tych owocach kwasy tłuszczowe odpowiadają za prawidłowe utrzymanie poziomu dobrego cholesterolu we krwi.
– Jagody Acai znane są jednak przede wszystkim ze względu na swoje właściwości wspomagające odchudzanie. Są one termogenikami, a zatem podwyższają temperaturę naszego ciała, korzystając z energii pobieranej z tkanki tłuszczowej. Pomocne w procesie odchudzania są także przeciwutleniacze, których zadaniem jest usuwanie z naszego organizmu toksyn. Utrata wagi jest możliwa również dzięki błonnikowi, będącego naturalnym wspomagaczem procesów trawiennych.
– Są naturalną dawką energii, redukują zmęczenie, a po intensywnym treningu ułatwiają regenerację mięśni.
– Wszystkie witaminy i minerały w nich zawarte przyczyniają się również do wzmacniania naszego układu odpornościowego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here