Szparagi z grilla – zobacz, jak je przygotować i z czym podawać

Szparagi cieszą się niesłabnącą popularnością wśród osób ceniących sobie nowalijki i warzywa. Przygotowanie przekąski na grilla z ich udziałem jest proste!

Odpowiednio przygotowane szparagi mogą być niezwykle smaczną przekąską, o czym przekonał się każdy, kto choć raz miał okazję spróbować m.in. zapiekanych szparagów z serem lub szparagów w sosie beszamelowym. Sezon wiosenno-letni sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu i grillowaniu, co oznacza, że nadszedł idealny moment na przygotowanie szparagów z grilla!

Jak przygotować szparagi?

Przygotowanie szparagów do pieczenia nie jest rzeczą trudną. Należy je dokładnie oczyścić i ugotować przed pieczeniem. Szparagi można gotować w wodzie, bulionie warzywnym lub mięsnym – w zależności od tego, jak będzie wyglądał dalszy proces przygotowania dania i z jakimi składnikami będą serwowane. Zazwyczaj wystarczy osiem minut, aby szparagi zostały odpowiednio ugotowane. Są dosyć długie, w związku z czym należy gotować je w wysokim garnku, aby całość była zanurzona lub przekręcać je w trakcie gotowania.

Szparagi w boczku

Ciekawym pomysłem na szparagi z grilla jest upieczenie ich wraz z boczkiem. Oczyszczone uprzednio szparagi należy umieścić w garnku z wodą i kostką Rosołu drobiowego WINIARY. Należy przyjąć proporcję: 1 kostka rosołowa na każde 500 ml wrzątku. Całość gotować przez około osiem minut. Po ugotowaniu należy szparagi odsączyć i ostudzić. Warto ułożyć je na ręczniku papierowym, który wchłonie resztki wody. Kolejnym krokiem jest pokrojenie sera brie na 8 słupków i przygotowanie 8 plastrów chudego boczku. W każdy z plastrów mięsa należy zawijać po dwa szparagi i jeden słupek sera. Owinięte w ten sposób szparagi należy umieścić na rozgrzanym grillu i piec aż do rozpuszczenia sera i uzyskania złocistego koloru boczku. Idealnym uzupełnieniem szparagów przygotowanych w ten sposób będzie Sos czosnkowy WINIARY.

Duet – kurczak i szparagi

Do przygotowania kurczaka ze szparagami i warzywami potrzebne będą: cztery piersi z kurczaka, jedna cukinia, jedna papryka, osiem sztuk szparagów zielonych, osiem pomidorków koktajlowych oraz oliwa lub olej rzepakowy. Paprykę i cukinię należy pokroić na kawałki. Na folii aluminiowej posmarowanej uprzednio oliwą lub olejem należy ułożyć kurczaka i warzywa – kilka plastrów cukinii, dwa szparagi, dwa pomidorki i trochę papryki. Przygotowany w ten sposób pakiecik warzyw i mięsa należy skropić oliwą i doprawić mieszanką warzywną, na przykład Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalną WINIARY. Wolne brzegi trzeba zawinąć w taki sposób, aby zawartość była zakryta z każdej strony. Umieścić na rozgrzanym grillu i piec przez ok. 20 minut, zmieniając kilkukrotnie stronę pieczenia.

Przygotowane w ten sposób danie jest kompletne – zestaw grillowanych warzyw wraz z kurczakiem tworzą spójną całość i jedną potrawę. Kurczak z grilla przygotowany w ten sposób nie wymaga także wcześniejszego marynowania, bowiem warzywa i przyprawy nadają drobiowi odpowiedni aromat. Szparagi z grilla w takim wydaniu będą stanowiły idealne uzupełnienie dla pozostałych składników potrawy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here