Co zobaczyć podczas wycieczki na Sardynię?

Sardynia – wakacje zaplanowane w tym miejscu mogą okazać się najlepszymi w życiu.
Sardynia urzeka swymi dzikimi lądami, plażami spoza tego świata i ujmującymi ekscentrycznością. Tutaj dreszcz emocji, zagadki prehistorii i cztery miliony owiec rządzą drogami. Sardynia ma jedne z najdawniejszych plaż, jakie znajdziesz bez wychodzenia z europejskich wybrzeży. Tutaj piasek jest naprawdę biały, a morze jest niebieskie.
Jedno z najpiękniejszych średniowiecznych miast Sardynii, Alghero jest głównym kurortem na północnym zachodzie. Choć w znacznym stopniu oddano go turystyce – w lipcu i sierpniu jego populacja jest prawie czterokrotna – miasto zachowuje dumnego i niezależnego ducha. Jego zabytkowe centrum jest wspaniałym miejscem do spędzania czasu, a dzięki znakomitym restauracjom i barom jest idealną bazą wypadową do odkrywania plaż i uroczych miejsc w pobliskiej Riviera del Corallo.
Głównym punktem uwagi jest malownicze centro storico (historyczne centrum), jeden z najlepiej zachowanych na Sardynii. Otoczone solidnymi, miodowymi ścianami, to szczelnie zamknięta enklawa brukowanych uliczek, gotyckich palazzi i wyłożonych kaflami placów. Poniżej jachty tłumią marinę, a długie, piaszczyste plaże skręcają na północ. Złote mury Alghero, zbudowane wokół centro storico przez Aragonese w 16 wieku, są punktem kulminacyjnym historycznego miasta. Biegnąc od Piazza Sulis na południu do Porta a Mare i mariny na północy, zwieńczają je ścieżki dla pieszych, które zapewniają wspaniały widok na Capo Caccia na błękitnym horyzoncie. Restauracje i bary znajdują się na chodniku, zapewniając doskonałe miejsce do siedzenia i wchłaniania cudownej atmosfery.
Bardzo ciekawą alternatywą zwiedzania Sardynii jest poznanie jest kultury kulinarnej. Wybrzeże i góry Sardynii stworzyły dwie wyjątkowe kultury żywnościowe w tym wyspiarskim regionie Włoch. Niezwykła kultura kulinarna Sardynii jest ściśle podzielona na żywność z morza i żywność z ziemi. Na wybrzeżu jesz ryby; w głębi lądu jesz mięso. Jest bardzo mało zwrotów. Ryby duszone nad morzem, pieczone mięsa w górach – cechy naczyń są zakorzenione w regionie, ukształtowaniu terenu i tradycji, a Sardyńczycy są dumni z tych wyróżnień. Aby zbadać fizyczny krajobraz Sardynii, należy jednocześnie odkrywać jej kulinarny krajobraz.
Port Villasimius jest zamaskowany w ciemności. Około 20 mil na wschód od stolicy Cagliari, na południowym krańcu wyspy, Villasimius była niegdyś jedną z tych małych rybackich wiosek, które plamią wybrzeże Sardynii, ale jej położenie i osłonięte zakotwiczenie przyciągały jachty bogatych i samochody wczasowiczów, a teraz jest kwitnącym centrum turystyki. Dziś marmurowe płyty przed każdym domkiem mienią się błyszczącymi rybami – sardynkami, okoniem morskim, dorszem i szkarłatem. Jest taca pełna leniwie wijących się węgorzy, tak cienkich jak sztyblety i kopce kardynalno-czerwonych krewetek. Są to materiały używane do formowania potraw, takich jak ciepłe sałatki z krewetkowych ogonków, gulasz rybny czy makaron z jeżowca.

www.mojpodroznik.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here