dieta wg św. Hildegardy

Dieta orkiszowa (wg św. Hildegardy) jest jednym z najbardziej uniwersalnych planów żywieniowych. Na dietę orkiszową mogą przejść osoby zmagające się z wieloma chorobami, jak również te, które chcą oczyścić organizm z toksyn i wyregulować jego pracę. Z diety orkiszowej mogą skorzystać także osoby starające się o dziecko, a nawet kobiety w ciąży. Orkisz nie tuczy, a dzięki zawartości witamin i składników mineralnych zapewnia zdrowy rozwój dziecka.

Dieta orkiszowa (wg św. Hildegardy) – dla kogo jest przeznaczona?

Dieta orkiszowa jest przeznaczona dla osób, które zmagają z problemami układu pokarmowego. Orkisz obfituje bowiem w błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm i obniża poziom cholesterolu. W związku z tym powinny po niego sięgnąć także osoby zmagające się z chorobami układu krwionośnego, tym bardziej że orkisz zawiera NNKT z grupy omega 3, które wspomagają pracę serca. Z tego względu polecany jest dla osób po zawale serca. Na dietę orkiszową mogą przejść także osoby z osłabionym układem odpornościowym, ponieważ w ziarnach orkiszu znajduje się rodanid (naturalny antybiotyk, występujący także w ślinie, mleku kobiecym oraz krwi), który zapewnia zdrowie, siłę i sprawność fizyczną. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu i magnezu wzmacnia układ nerwowy. Dieta orkiszowa jest polecana także osobom starającym się o dziecko, jak również kobietom w ciąży, ponieważ nie tuczy, a dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych zapewnia zdrowy rozwój dziecka. Orkisz stanowi także bogactwo kwasów krzemowych, które poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. W związku z tym jest polecana osobom, które skarżą się na szarą i zmęczoną skórę, słabe, wypadające włosy i łamliwe paznokcie.

dieta orkiszowa - czy skuteczna i jak działa

Dieta orkiszowa (wg św. Hildegardy) – zasady

Spośród wszystkich produktów odżywczych, które mamy do dyspozycji, Hildegarda wymienia tylko trzy w stu procentach wartościowe, czyli odżywcze, lecznicze i całkowicie przyswajalne w każdej postaci. Oprócz orkiszu to kasztany jadalne i koper włoski. Kasztany mogą być spożywane w każdej postaci – surowe, gotowane, pieczone. Koper włoski najlepiej jeść surowy. W codziennej diecie powinny dominować produkty orkiszowe, takie jak kasza, pieczywo, makaron, płatki, musli, otręby. Powinny one być podstawą każdego głównego posiłku, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Ponadto w sklepach ze zdrową żywnością dostępne są nawet syropy, kawa, ciastka i piwo z orkiszu. Z orkiszu można przyrządzić wszelkiego rodzaju potrawy: zupy, kotlety, sałatki, ciasta, placki, itd. Warto wiedzieć, że znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i orzechów, a także przyrządzony na ostro. Poza koprem i kasztanami w diecie św. Hildegardy nie brakuje miejsca także dla innych warzyw i owoców. Te – jej zdaniem, najlepsze – to fasola, pietruszka, czosnek, cebula (ale tylko gotowana), marchew i buraki, a także jabłka, gruszki, porzeczki, wiśnie, owoce morwy, pigwy, jeżyny, owoce dzikiej róży. Nabiał i mięso też są dozwolone, ale tylko jako uzupełnienie jadłospisu – powinny być spożywane rzadziej i w mniejszych ilościach. Do słodzenia zaleca wyłącznie cukier trzcinowy i miód.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here