Gronkowiec złocisty to bakteria której nosicielami jest, aż 50 proc. całej populacji . Gronkowiec złocisty nie powoduje zakażeń, a samo nosicielstwo nie daje żadnych objawów. Zwykle bakterie znajdują się w gardle, jamie nosowej, a u kobiet w okolicach intymnych. Na gronkowca złocistego nie ma szczepionki, a ta choroba oporna jest na antybiotyki.
Gronkowce lubią żywność przeterminowaną, pochodzącą z uszkodzonych opakowań lub niewłaściwie mrożoną. Dodatkowo bakterie możemy przenieść na brudnych rękach. Tymi drogami łatwo o zatrucie pokarmowe. Jego charakterystyczne objawy to:
- bóle brzucha
- wymioty
- gorączka
- biegunka
Gronkowiec złocisty
Gronkowiec złocisty to bardzo szybko rozprzestrzeniająca się bakteria. Można się nią zarazić poprzez styczność z zakażonymi przedmiotami, kontakt z nosicielem bądź drogą kropelkową. Gronkowiec złocisty wywołuje różne infekcje dróg oddechowych, choroby skóry i zapalenie:
- płuc,
- mięśnia sercowego,
- opon mózgowych,
- żył
oraz zakażenia: układu kostnego oraz ropnie narządowe. Choroba ta dotyka w dużej części grupę ludzi, która ma znacznie obniżony układ odpornościowy, czyli: matki karmiące, dzieci, narkomani czy po prostu chorzy.
Jak uchronić się przed gronkowcem?
Na zakażenie gronkowcem jesteśmy narażeni tak naprawdę wszędzie. Dodatkowo nie istnieje sposób, który w stu procentach wyeliminuje ryzyko zakażenia. Możemy więc przestrzegać podstawowych zasad, które je zminimalizują. Dodatkowo musimy wiedzieć, że bakterie gronkowca występują praktycznie wszędzie: w wodzie, powietrzu, pożywieniu, na otaczających nas przedmiotach. Bardzo często zdarza się, że my sami jesteśmy nosicielami gronkowca, który zaatakuje nas, jeśli dojdzie do osłabienia układu odpornościowego naszego organizmu.
Jakie są objawy zakażenia gronkowcem?
Schorzenia wywołane przez groźną bakterię dzielą się na trzy grupy:
- Infekcje mieszane – do tej grupy zalicza się: pęcherzyce, ropnie, zapalenie mieszków włosowych, jęczmień, liszaje oraz liszajec u noworodków, zanokcice, zapalenie sutka u kobiet karmiących.
- Zatrucia pokarmowe, którym towarzyszą typowe symptomy – biegunka, wymioty, bóle brzucha, gorączka, spadek ciśnienia krwi. Przyczyną zatruć bywają: sałatki, ciasta, wędliny, potrawy mięsne, chałwy, lody, przetwory mleczne. Gronkowiec lubi żywność przeterminowaną, niewłaściwie pakowaną i przechowywaną, naprzemiennie zamrażaną i rozmrażaną.
- Zakażenia inwazyjne – m.in. czyraki, zakażenia pooperacyjne, zapalenie zatok, ucha środkowego, zapalenie szpiku kostnego i kości, zapalenie płuc, które stanowi następstwo powikłań po grypie, ropnie mózgu oraz zapalenie mięśnia sercowego.
Zakażenia gronkowcem najczęściej leczone są antybiotykami. Dodatkowo bakterie coraz częściej wykazują na nie odporność, co bardzo utrudnia terapię. Dlatego wiele osób sięga po leki naturalne, uważając, że mogą być wsparciem dla farmakoterapii. Bardzo istotną rolę odgrywa także wzmacnianie odporności organizmu.