biegunka

Dieta przy biegunce winna być lekka oraz wielka w rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, który łączy wodę w jelicie grubym oraz zagęszcza treść pokarmową. Istotnym czynnikiem kuracji przy biegunce jest jeszcze odpowiednia podaż wody oraz soków, które uzupełnią deficyt płynów oraz wyrównają stopień elektrolitów w systemie. Sprawdź, jak winna być skomponowana dieta przy biegunce oraz co spożywać, jeśli masz biegunkę.

Etiologie biegunki

Najpopularniejszą etiologią biegunek są zakażenia bakteryjne, wirusowe czy toksyny produkowane przez bakterie. Laksacja może stanowić też efektem stosowania pewnych preparatów, zatrucia metalami ciężkimi, zatrucia pokarmowego, lęku. Pojawia się ona również w czasu pewnych chorób, np. w nieswoistych zapalnych dolegliwościach jelit, nadczynności tarczycy, dolegliwości trzewnej, nietolerancji laktozy, nadwrażliwości pokarmowej lub niewydajności zewnątrzwydzielniczej trzustki.

Podział biegunek

Biegunki, w współzależności od czasu istnienia, można rozdzielić na:
1. silne (są do 10 dni, a ich etiologią są niejednokrotnie zakażenia wirusowe czy bakteryjne);
2. długotrwałe (trwają ponad 10 dni).

co należy jeść podczas biegunki

Laksacja a konsultacja u specjalisty

Trzymająca się laksacja powoduje utratę wody i elektrolitów (sód, potas, chlor, wodorowęglany), co w rezultacie powoduje odwodnienie. A w wypadku, jeśli laksacja trwa dłużej aniżeli 2 doby, jest niezwykle nasilona, czy jeśli w stolcu pojawi się krew, niezbędna jest konsultacja u specjalisty. Konsultacji lekarskiej wymaga również wykorzystywanie preparatów przeciwbiegunkowych (chociażby tychże prostych w aptece bez recepty) oraz płynów nawadniających, które w wypadku biegunki są naprawdę niezwykle, a to bardzo istotne, bo jeśli zmagamy się z biegunką, to duże jest systematyczne nawadnianie, by nie doszło do odwodnienia organizmu.

Co spożywać przy biegunce

Jeśli pojawia się laksacja, należy wejść na dietę lekkostrawną. Unikajmy potraw smażonych, ostro przyprawionych. Warto również ograniczyć picie wielkich liczby kawy, mocnej herbaty lub alkoholu. Posiłki winnym być jedzone często, najlepiej 4-5 razy dziennie. Pamiętajmy także o niezbyt wielkich ilościach – przejadanie się może spotęgować choroby. Dieta przy biegunkach winna mieć pszenne pieczywo czy graham, sucharki, ryż i drobnoziarniste kasze, takie jak kuskus, manna, perłowa. W menu winno odnaleźć się dużo warzyw, najlepiej gotowanych: ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler. Z surowych warto spożywać sałatę oraz cykorię, z dodatkiem naturalnego jogurtu czy kefiru. Istotne jest ponad to, co pijemy. Niezbędne jest jedzenie wielkiej liczby płynów, najlepiej wody mineralnej, jednak można też pić kakao na wodzie lub herbatki ziołowe. Świetnym środkiem na biegunkę jest wywar z suszonych jagód – daje szybką ulgę, nawadnia oraz obniża ucisk brzucha. Nie są niezbędne jednak artykuły spożywcze o słodkim smaku (np. miód, czekolada), napoje gazowane i pewne napoje: winogronowy, jabłkowy, gruszkowy. Unikać należy dżemów, galaretek, a również artykułów zawierających sztuczne słodziki. Przy biegunce nie należy spożywać świeżych oraz suszonych owoców – śliwek, moreli, brzoskwini, gruszek oraz wiśni. Z warzyw a nie można jeść kapustowatych oraz strączkowych – potrafią nasilić sygnały biegunki.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here