Marmolady z alkoholem – doskonały dodatek na chłodne, jesienne wieczory

Nie tylko rozgrzewające zupy są idealnym daniem na chłodne dni podczas najbardziej nielubianej pory roku – doskonale sprawdzą się również naleśniki lub gorące tosty z dodatkiem marmolady z alkoholem. Przepisy na taką konfiturę są wciąż słabo znane, ale osoby, które raz spróbują, na pewno częściej będą wykorzystywać je w menu.

Niepowtarzalny smak

Znane są konfitury z owoców egzotycznych, dżemy wytrawne, ale dodatek alkoholu to coś nowego. Przepisy dostępne w internecie, na przykład na najlepszewkuchni.pl pokazują idealne połączenie owoców, alkoholu oraz przypraw. Jedną z najchętniej przygotowywanych marmolad z alkoholem to jagody i rum z dodatkiem korzennego smaku anyżu i wanilii. Przygotowanie zajmuje nieco więcej ponad godzinę i nie jest trudne, a pozwala wprowadzać niesamowity akcent do dań podczas jesiennych wieczorów. Rozwiązanie jest ciekawszą alternatywą tradycyjnych marmolad.

Do czego dodawać marmoladę z alkoholem?

Świetnie będzie smakować z naleśnikami i pancakes. Nie można również jej pominąć podczas robienia pączków i rogalików. Marmolada z alkoholem nada im wyjątkowy charakter. Warto również ją stosować do różnego rodzaju ciasteczek i drobnych przekąsek na słodko. Najprostszą formą podania będą gorące tosty posmarowane odrobina masełka i grubą warstwą marmolady.

Jaki alkohol do marmolady?

Przepisy dostępne w internecie zawierają różnego rodzaju alkohole. W recepturach znaleźć można wyżej wspomniany rum, ale również amaretto lub wódką. Wybór alkoholu można dostosować do własnych preferencji i wybrać ten, który się najbardziej lubi.

Owoce, które będą najlepsze do marmolady z alkoholem

Szczególnie wybornie smakują jabłka. Warto pamiętać, by wybierać tylko słodkie odmiany, dzięki temu nie będzie konieczności dodawania dużych ilości cukru. Wiele osób wybiera również maliny, pigwę oraz jeżyny. Szczególnie dobrze nadadzą się te owoce, z których robi się najsmaczniejsze nalewki, a więc wiśnie, śliwki i aronia.

[Głosów:3    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here