Wino i kultura jego picia to nie tylko kwestia kulinariów. To również część tradycji i historii, która jest niezwykle ważna dla wielu mieszkańców dzisiejszej Europy. Wiedza na temat tego, jakie wino wybrać, do jakich posiłków, czy jakie zaproponować na różne okazje może być więc bardzo przydatna w prywatnym, ale również zawodowym życiu. Degustacja wina i umiejętność oceny go często bywa postrzegana jako wyznacznik klasy i obycia kulturalnego.
Jakie korzyści może przynieść szkolenie z degustacji wina?
Szkolenie, jakim jest degustacja wina, może przynieść uczestnikom różnorodne korzyści – znacznie wykraczające poza samą umiejętność degustacji tego szlachetnego trunku. Szkolenia takie siłą rzeczy muszą zawierać również inne elementy. Aby można było cokolwiek o winie powiedzieć, należy zdobyć o nim dość dużą wiedzę. W jakich rejonach Europy i świata uprawia się winorośl i wytwarza wino z winogron? Jakie szczepy są najbardziej popularne w różnych krajach? Czym się różnią między sobą wina hiszpańskie, francuskie, włoskie, bułgarskie, gruzińskie, kalifornijskie, chilijskie i wiele innych? W jaki sposób wino się pije, jakie są jego gatunki, i do czego najbardziej pasują?
To tylko niektóre z pytań, na jakie kursantom odpowie profesjonalnie prowadzone szkolenie. W dużej mierze liczy się tu również praktyka. Zdobyć wiedzę teoretyczną o winie to jedno, ale umieć wykorzystać ją w praktyce, mając przed sobą butelkę nieznanej wcześniej marki – to dopiero sztuka. Dlatego właśnie udział w kursie poleca się szczególnie osobom, którym picie wina nie jest obce i które lubią próbować win z różnych części świata.
Dlaczego warto wiedzieć więcej o winie?
O winie warto dowiedzieć się więcej z wielu ważnych powodów. Po pierwsze jest ono ważną częścią kultury Europejskiej – do której my również się zaliczamy – już od początków najstarszych cywilizacji. Wino w wielu krajach to ważny temat, a przynajmniej podstawowa o nim wiedza to niezbędna część dobrego wychowania. Jeżeli zatem chcemy uchodzić za Europejczyków, powinniśmy o winie wiedzieć co nieco. Warto powiedzieć, że picie wina – wbrew popularnym wyobrażeniom – to nie tylko domena mieszkańców Europy Zachodniej. Doskonałe wina wytwarzane są również na wschodzie kontynentu – w Rumunii i Bułgarii, na Bałkanach, w Grecji, a także jeszcze dalej – w Gruzji i Armenii.
Kto na tym najbardziej skorzysta?
Można powiedzieć, że skorzysta każdy. Jednak nie wszyscy skorzystamy w taki sam sposób. Kurs degustacji wina poleca się przede wszystkim ludziom biznesu, zwłaszcza jeżeli prowadzona przez nich działalność ma więcej niż krajowy zasięg. Biznes to częste konieczności spotkań z partnerami z różnych stron świata – również z krajów, gdzie wino odgrywa znacznie ważniejszą rolę niż u nas. Umiejętność oceny walorów smakowych wina, czy poprawnego zaproponowania jego rodzaju do konkretnych potraw może pomóc zrobić pozytywne wrażenie. Wiedza ta przydaje się również w relacjach czysto towarzyskich. Wybór odpowiedniego wina na różne okazje nie jest łatwy, ale to potencjalnie ceniona umiejętność.
Kultura picia wina w Polsce
W naszym kraju niestety kultura picia wina nie jest zbyt rozwinięta. Ma to swoje powody. Ze względu na niekorzystny klimat nie rosną u nas szczepy winogron najbardziej cenione w produkcji tego trunku. Polacy wino piją głównie na specjalne okazje. Mało kto wybiera ten napój jako dodatek do codziennych posiłków. A to właśnie to – wykorzystanie i podejście do wina na co dzień, a nie tylko od święta jest tu najważniejsze.
Artykuł powstał dzięki współpracy z firmą WineNavigator.