Sekret przyrządzenia idealnego brownie – sprawdź, o czym trzeba pamiętać!

Mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne – takie powinno być idealne brownie. Najlepiej smakuje na ciepło z rozpływająca się czekoladą oraz gałką lodów. To doskonały deser do popołudniowej kawy lub rozgrzewającej herbaty. Brownie jest raczej proste w przygotowaniu, jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Oto one!

Odpowiednie przygotowanie składników

Przede wszystkim w cieście nie powinny znaleźć się grudki, dlatego mąkę, proszek do pieczenia lub sodę należy przesiać przez sitko i wymieszać w osobnej misce. Cukier puder lub cukier waniliowy również powinniśmy dodać do suchych składników. Mokre składniki, takie jak roztopiona czekolada i płynne masło należy wlewać stopniowo. Aby osiągnąć efekt idealnie wilgotnego ciasta można zastosować odrobinę mniej mąki, a więcej czekolady i masła. Należy pamiętać, że brownie jest lepiące – aby nie przywierało do formy, warto je wlać na natłuszczony papier do pieczenia. To sprawi, że ciasto nie będzie przywierać, a brzegi pięknie się zapieką.

Czego nie należy robić?

Podstawą dobrego brownie jest płynna, dobrej jakości czekolada. Należy ją roztopić w kąpieli wodnej, jednak nie może się zagotować ani przypalić. W trakcie warto ją często mieszać i zbierać ze ścianek, by ciepło rozchodziło się równomiernie. Zanim dodamy czekoladę do reszty składników należy ją lekko ostudzić. Wilgotny środek i błyszczącą skórkę uzyskamy piekąc brownie stosunkowo krótko – wystarczy około 20-25 minut w 180 stopniach C. Brownie nie należy piec w wysokiej formie, ponieważ praktycznie nie rośnie. Lepiej zastosować niską blachę o wysokości około 3 cm. Po czym poznamy, że ciasto jest gotowe? Należy sprawdzić jego środek za pomocą patyczka – powinno być miękkie, a skórka chrupiąca.

Do brownie można dodawać chrupiące składniki, takie jak posiekane orzechy. Ciasto również bardzo dobrze smakuje z dodatkową czekoladą na wierzchu. Wystarczy ją posiekać na duże kawałki, ułożyć na cieście i lekko docisnąć. Należy to wykonać w połowie pieczenia. Brownie można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

[Głosów:3    Średnia:3.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here