Poranek to według niektórych, najważniejsza część dnia, to on wpływa na to jak będzie wyglądała jego reszta. To często od tego jak potoczy się nasz los po obudzeniu się z przyjemnego snu zależy z jakim nastawieniem spędzimy resztę dnia, jak efektywnie będziemy pracować. Dlatego bardzo ważnym aspektem podczas tej części dnia jest to, co zjemy na Nasz pierwszy posiłek. Śniadanie dostarcza na energii na resztę dnia, sprawia że mamy siłę aby walczyć z codziennymi trudami. Dobrze jest zacząć dzień od bardzo obfitego posiłku pomimo tego że najczęściej po przebudzeniu apetyt nam nie sprzyja. Powiedzenie śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację zjedz jak żebrak nie wzięło się znikąd. Kluczową kwestią jest w takim razie jakie makroskładniki powinny przeważać w śniadaniu, ile kalorii na śniadanie najlepiej przyjąć. Odpowiedź nie jest jednoznaczna i dużo zależy od osoby. Jednak najczęściej jako receptę na zdrowie i piękną figurę podaje się iż na posiłek po przebudzeniu składać się powinno głównie pożywienie zawierające dużo białka oraz tłuszczu dlatego preferuje się jajka, twarogi, serki, sery, warzywa, owsianki oraz oliwę z oliwek. Te składniki są zdrowe, zawierają dużo minerałów, pożywne oraz wpłyną na lepsze samopoczucie. Z rana odradzane natomiast są węglowodany gdyż z powodu naszej porannej niepełnosprawności pewnego rodzaju organizm ma problem z właściwym przepływem insuliny dlatego należy ograniczyć te makroskładniki gdyż mogą one odkładać się jak tłuszcz w Naszym organizmie powodując na przykład oponkę jakże niechcianą, na naszym brzuchu. Śniadanie powinno dostarczyć sporej części kalorii. Przeciętny mężczyzna o wzroście 180 centymetrów oraz wadze 75 kilogramów aby zapewnić organizmowi właściwe funkcjonowanie powinien w ciągu dnia przyjąć około 2100 kalorii, zakładając że w ciągu dnia spożywa 3 posiłki, czyli oprócz śniadania jeszcze obiad i kolację powinien spożyć około 900 kalorii, aby zapewnić sobie dobry humor, moc do pracy oraz motywację do dalszej części dnia.